VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Waar is de nooduitgang bij de bitcoin.

Geplaatst op: 21-12-2017, 16:48:47

Dankzij de blockchain-technologie is het lastiger om te frauderen met bitcoins dan met euro’s of dollars. De keerzijde is dat het stroomverbruik van de bitcoin-handel enorm hoog ligt en dat het doorvoeren van een transactie nogal wat voeten in de aarde heeft.

De enorme rally van de bitcoin is misschien wel de meest opvallende beweging op valutamarkten in 2017. De waarde van de digitale munt is sinds de start van het jaar met meer dan 1.500% omhoog geschoten ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Achter het recente succes van bitcoin gaan onder meer de veelbelovende blockchain-technologie en de introductie van bitcoin-futures schuil.

Begin deze maand schreef ik al dat het behoorlijk link is om erop te wedden dat de munt binnenkort onderuit gaat. In de financiële wereld is het per slot van rekening verstandiger om opzij te stappen of om te proberen mee te liften met een aanstormende trein, dan om er halsstarrig tegenin te gaan. De kans is groot dat de risico’s van meeliften op het succes van de bitcoin de komende tijd duidelijk in beeld gaan komen.

Vervalsen onmogelijk

Het voordeel van de blockchain-technologie voor het uitvoeren van bitcoin-transacties, is dat fraude zo goed als onmogelijk is. Als je een transactie wilt vervalsen, moet je dat bij duizenden computers overal ter wereld doen. De laatste tijd komt er steeds meer aandacht voor dat de handel in bitcoins een enorme hoeveelheid energie opslokt. Alle transacties worden immers door een groot aantal computers gecontroleerd. Die processorkracht vreet ongeveer 200 kWh.

Met zoveel elektriciteit kan het gemiddelde huishouden enkele weken vooruit. Economen hebben al berekend dat de bitcoin-handel evenveel stroom verbruikt als een land als Nigeria of Azerbeidzjan. Omdat elke transactie veel energie kost, kunnen er slechts zeven bitcoin-transacties per seconde worden uitgevoerd. Dat lijkt misschien heel wat, maar een creditcardbedrijf zoals VISA kan meer dan 50.000 transacties per seconde verwerken.

Geduld op de proef

Door de beperkte transactiecapaciteit is het eerder regel dan uitzondering dat je even moet wachten voordat een order wordt verwerkt. Hoe lang dat duurt, hangt af van de premie die je bereid bent om voor je transactie te betalen. Bij bitcoin worden de opdrachten namelijk niet op volgorde van binnenkomst verwerkt. Gebruikers die meer premie betalen, krijgen voorrang. Als de bitcoin-prijs flink fluctueert, moet je meestal een behoorlijk bedrag neerleggen om kans te maken op een vlotte afhandeling van je koop- of verkoopopdracht.

Zolang de prijs van de bitcoin in de lift zit, is dit een hinderlijk ongemak. Net zoals je bijvoorbeeld in een pretpark lang in de rij moet staan voor een leuke attractie – waarbij je mogelijk niet eens aan de beurt komt omdat bezoekers die meer betalen voor mogen kruipen. Het wordt pas echt vervelend als je eenmaal in een achtbaan zit en niet meer uit kunt stappen. Omdat het afhandelen van transacties zoveel energie kost, is de nooduitgang bij de bitcoin veel te klein. Dit krijgt weinig aandacht zolang er per saldo meer mensen willen in- dan uitstappen. Maar als de digitale munt in 2018 onverhoopt toch onderuit gaat, kunnen handelaren zich pas echt opmaken voor een wilde rit.

Bron: Column van Laurens Maartens, valuta-expert bij NBWM, op www.dft.nl van 21 december 2017

Vorige pagina